Iedereen kan communiceren… Het Ravensburger-effect

Paniek. Ze gilde bijna door de telefoon. De krant had gebeld. Ze wist wel dat alle mediaverzoeken via de persvoorlichter gingen – we hadden vaak genoeg samengewerkt – maar dit klonk simpel en onschuldig dus had ze ‘even’ een telefonisch interview gedaan. Met als onverwacht resultaat een artikel waarin haar quotes volledig uit hun verband waren gerukt en er van haar verhaal niets overbleef. Ze stond voor paal. Of ik de krant niet even wilde bellen, een rectificatie was op z’n plaats, toch? TOCH?!


Het antwoord op die vraag laat zich raden, haar teleurstelling ook. Het voorval deed me denken aan vroeger, toen ik uren zoet kon zijn met het schilderen aan de hand van nummers. ‘Iedereen kan schilderen van Ravensburger’ was de slogan, die veel leeftijdgenoten ongetwijfeld nog kennen. Ik vond het ideaal, als non-fröbelaar kon ook ik eindelijk eens iets moois maken. Wie kon tellen, kon schilderen. Grappig genoeg lijkt voor het vak communicatie soms dezelfde redenatie te worden gevolgd. Wie geluid kan maken, kan communiceren. Zie hier het Ravensburger-effect.

First line of defence
Dit Ravensburger-effect lijkt nog hardnekkiger als het gaat om persvoorlichting of woordvoering. Dat is niet alleen zonde, het getuigt ook van een gebrek aan langetermijnvisie. Niet voor niets luidt het gezegde: een goede reputatie komt te voet en gaat te paard. Iets wat regelmatig pijnlijk duidelijk wordt zodra er iets misgaat in de communicatie met de media. Een goede woordvoerder heeft een dubbelrol als moreel kompas van een bedrijf of organisatie. Als bewaker van de bedrijfsreputatie is hij een onmisbare partij tijdens crisis, maar óók in ´vredestijd´. Hij is in sommige gevallen de first line of defence als het gaat om het bewaken en bestendigen van de bedrijfsreputatie. Bijvoorbeeld door het opbouwen en onderhouden van een relevant intern en extern netwerk, transparante woordvoering en het genereren van free publicity. Dit kost tijd, vraagt inzet en de juiste vaardigheden, maar is altijd een investering die zich terugbetaalt.

Kunstschilder Karel Appel zei ooit dat hij maar wat aan rotzooide. Hij loog. Hoewel zijn werk misschien soms anders doet vermoeden, is Appel hier een perfect voorbeeld van hoe iets dat makkelijk lijkt, dit niet niet per se is. There’s more than meets the eye. Succes gaat hand in hand met talent, visie, kennis en ervaring. Zoals het schilderen met nummers van mij bepaald geen Karel Appel maakte, kunnen we veilig stellen dat persvoorlichting een vak apart is. Een vak waarvoor specifieke vaardigheden, talent, visie en ervaring nodig zijn. En vooruit: ook een flinke dosis bravoure. Toch een beetje zoals Karel dus.


 Meer informatie of inschrijven